Miss. Holohan – School Closure Work

Hi everyone, I hope you are all keeping safe and well and doing your very best to do some schoolwork while we away from our classroom.

I have put topics together that you can be working on. Just do your best and hopefully we will be back to school very soon.

 

Maths.

New Wave Mental Maths: Continue completing Mon-Thurs, Problem Solving and Friday Reviews.

Tables: Revise all multiplication and division tables through Hit the Button (on topmarks.co.uk) interactive game online or ask the children tables from their table book at random. Tables are a vital part of 3rd class Maths so the more practice the better.

Measures: Weight:  1kg=1000g

 

  • Estimate, compare, measure and record the weight of a wide variety of objects using appropriate metric units (kg, g) EG: everyday objects, books, food items lighter and heavier than 1 kg. Remember: To weigh objects lighter than a kg, we use grammes (g).

Ask the children to estimate the weight of various items from the food cupboards etc. (cover the weights on the items)

(Handle and compare objects as an aid to estimation.)

Once they have made a guess, check the actual measurement using a scales or checking the actual weight printed on the item. (Write down the estimates and actual measurements of each item).

Have a discussion about the difference in the estimate given and the actual weight of the food item/object.

  • Objects showing that there is no constant relationship between weight and size.

Some items be very large in size but do not weigh a large amount and some items might be small in size but do not weigh a small amount.

Have a discussion and come up with some examples. (Write them down.)

Using weight in our every day life.

The best way to explore the topic of weight is through our everyday lives.

If time allows, do some baking and cooking with the children and ask them to weigh out the ingredients for you.

Ask them to take note of all the weights that are marked on the items they find in the presses.

Children: Remember not to mix weight up with capacity. (Capacity: Liquids only)

Look for g and kg on the items.

Extra Task: Write down how you made the cake/buns/pie/sandwich/smoothie using your fantastic knowledge of Procedural Writing.

Title, Ingredients, Equipment, Method-(Step 1, Step 2 etc)

Mathemagic 3 page 160- Available online for all students and parents to view and work from.

  • Go to MyCJFallon.
  • Click on Student Resources.
  • Navigate to the book required- Mathemagic 3

Primary:3rd: Maths: Mathemagic 3.

  • Click on the “eye” icon and enter your details.
  • Go to page 160 of the book.

Complete the addition and subtraction sums. Don’t forget to rename! 😊

________________________________________________________________________________

 

English

Continue to do a page of Read At Home every day.

Continue spellings as on Jolly Phonics spelling sheet- There may be some weeks where I have not marked which ones. If so, pick 12 to focus on each week.

Those following SNIP– Continue from your most recent session and complete a session per fortnight. SNIP is a free resource and can be found online just type in “ SNIP Literacy Programme 1” and scroll down to locate the session required) and continue with toe by toe sheets if you’ve got them.

 Word Families: One word family a week. Put words into sentences .

 -eat: beat, seat, cheat, treat, heat, meat

-ock:  block, clock, sock, dock, flock, lock

 

Read as much as possible. Pick out five words each day from what you have read, look up their meaning and put them into a sentence that shows you know what the word means.

Free Writing:  Write some stories on topics of your choice and draw some illustrations for your story when you finish.

Suggestion: Create your very own comic! 😊

 

Reading Material: stories.audible.com are now giving free online access to a range of books suitable for children of all ages.

https://stories.audible.com/start-listen -Type this link into google and enjoy listening to all the stories!!!

 

 

 

Extra work if needed:

SESE

Small World Geography and Science- Available online for all students and parents to work from.

1) Go to MyCJFallon.

2) Click on Student Resources.

3) Navigate to the book required- Small Word Geography and Science.

Primary:3rd: SESE: Small World Geography and Science.

4) Click on the “eye” icon and enter your details.

5) Go to page 93- Unit 16- The Sun.

 

Read this unit and complete the activities from the unit where possible.

Another option is to research for further information on The Sun and The Solar System and complete a project. (Remember: You can complete this through Art if you wish)

 

P.E:

Get some exercise into every day. Tune into Joe Wicks P.E on YouTube every morning @ 9am to complete his PE lesson. You can access these at any time of the day.

Get some fresh air in your own backyard too!

 

Art:

With Easter time approaching, you can do lots of craft activities that are available on twinkl which is free to all who need it during this time. Make some cards for your family and friends.

If possible, you could post the cards to your family members and friends. They would be delighted to receive something nice in the post and everyone can practice writing addresses on envelopes!

 

That’s all for now! I hope I have left enough to keep you all going and I hope we will be back to school very soon.

Remember to just do your best and stay safe and well.

Miss Holohan.

School Work

Hi everyone,

I hope everyone is keeping safe and well!

The following is the list of work I set for you before the school closure:

(Keep scrolling down as there are 6 posts in total)

  • Mental Maths: Week 28, 29, 30 pg. 83-91
  • Spelling workbook: Finish Unit 12 and complete unit 13 pg.46-53 / Continuation of SNIP homework for those who do not complete Spelling workbook work
  • Ceartlitriú pg.60-65
  • Read at Home pg.96-104

The work set in the above books brings us up to Easter holidays.

I also asked you to complete the Weight chapter in your Mathemagic book pages. 120-125. Chapter 28

You can now continue on and complete the next chapter – Chapter 29 Look Back pg.128-131.

If you do not have your books due to being absent you can access Ceartlitriú, Read at Home and Mathemagic through the CJ Fallon website through clicking the following link:

https://my.cjfallon.ie/dashboard/student-resources/?levels=0&classes=0&subjects=0&serieses=0&booktitles=0&types%5B0%5D=Book+Sample

The posts to follow will provide you with some guidance and notes to remind you how to complete the above maths chapters.

I will also suggest a number of other activities for you to complete.

I hope to see you all soon,

Take care,

Ms. Kenny

Mrs. Carter’s Work

I hope you’re all keeping well and taking care of yourselves. Here is some work to keep your brains working over the next while. 

I would like you to continue with your New Wave Mental Maths, My Spelling Workbook or Spellbound, Ceart Litriú and Read at Home and do the full week’s pages of each book. Keep reading lots and lots!!!

****

Investigate a FASCINATING Person from the past. Find 10 good reasons why they’re fascinating. What amazing things did they achieve?

Try out these websites

https://ie.ixl.com/math/class-6

https://www.topmarks.co.uk/maths-games/daily10

https://app.mangahigh.com/curriculum/66-8763-8847

https://kids.nationalgeographic.com/

Join Epic- There are fantastic free books available to read

https://www.getepic.com/app/explore-topics/83

*****************************

Use your HOMEWORK COPY to do this work. If you don’t have a homework copy any copy will do but keep all the work together and neat and tidy, correctly numbered and lettered, with margins etc.

*

Choose 12 words from this week’s My Spelling Workbook & write a FABULOUS sentence with at least 2 parts for each one.

*

Choose 6 Spellings from this week’s Ceart Litriú & write a FABULOUS 2 part sentence  for each one. Use your HARDBACK and try to use a mixture of past tense, present tense and future tense verbs with the correct past, present or future tense ending. Use your Foclóir or teanglann.ie to help. Watch your prepositions using your Hardback

sa=in the     i=in      ar = on   ar an = on the    ag an= at the   These are all in your hardback. 

**************************

Here is the  Look Back Chapter from Mathemagic.

Try the First & Last sum in each line. Spread it out so you’re doing some every day.

I’ve given tips on how to do the sums. Read the tips carefully. If you’re stuck go back and read the tips again.

I will attach the answers at the end of each page so you can check if you are right or not.

If you get a sum wrong use the answers to try to work backwards and see where you went wrong. Then try a different sum on that line and see if you can get it right this time without looking at the answers.

If a sum is too difficult for you give it your best shot and then move on. 

……………………………….

Tips for page 139:

Number 1.b. Top number x  side number = Answer where they meet – 5 x 5=25; 7 x 5= 35; 5 x __ = 40 Answer=8

2/3/4/5/6/7  Count decimal points correctly- 2 numbers after points in your sum = 2 numbers after point in your answer. DON’T FORGET THE MAGIC ZERO

8/9/10 –  Factors divide into a number- Factors of 12 are {1,2,3,4,6,12}. Common Factors divide into both number;  (Common factors of 8 and 20 = 1,2,4) .        Multiples are the number it can divide into- Multiples of 4 are 4,8,12,16,20,24,28,32,……

11/12/13/14 –

10mm = 1 cm  1mm = 1/10 cm= 0.1cm

100cm = 1m   20cm= 2/10m or 1/5 m = 0.2m

1000m = 1km   5m = 5/1000km =0.005km   124m = 124/1000km = 0.124km

Answers to Page 139.

Use these to help you figure out where you went wrong. If you get one wrong try another sum or two and check if you got those right.

 

Tips for Page 140..

Number 2 / 3  Convert to decimals first

4-10    You can’t divide with a decimal on the outside of the box so multiply both sides by 10 or 100

47.30 Divided by 2.2

MULTIPLY BOTH SIDES BY 10 = 473.0 divided by 22 = 21.5

11/12     Open your Hardback and check the fractions & percentages there-

1/10 = 10%;   1/8= 12.5%;     1/3= 33.333%      13/ 100 =   13%.     1/6 = 16.66% ………..

13/14/15 Change the % to fraction first

20% of €450 = 1/5 of €450 = 450 divided by 5= €90

Increase = Add it on to your starting number

Increase 500 by 8%= Find 8% of 8/100 of 500 = 500 Divided by 100= 5  x  8= 40

OR 8% = 8/100 = 0.08      so    500 x 0.08 = 40.00

And add it on = 500 + 40 = 540

Decrease= Take it away from your starting number

Decrease 600 by 12.5%= Find 12.5% or 1/8 of 600 = 600 divided by 8 = 75

And take it away = 600 – 75 = 525

Answers to Page 140: Use these to help you figure out where you went wrong. If you get one wrong try another sum or two and check if you got those right.

Tips for page 141: 

Number 1/2/3  Time am-  morning;       pm – afternoon

4  60 minutes in 1 hour

5   Interest is the money you earn from the bank for saving your money there

Interest is also the money the bank charges you when they give you a loan of money

If I save €200 at 10% interest per year I earn 10% or 1/10 of €200 = €20 interest

The bank loans me €800 at a cost of 25% interest per year.

I pay the bank 25% or 1/4 of €800=   €200 interest

 

6  Perimeter = add all the side of the shape. Don’t’ forget to figure out the length of the sides that aren’t marked.

Area- Length x Width

For irregular shapes divide the shape into regular rectangles and then add the area of each one together to get the answer

 

7.    Profit is what you make when you sell something for more than it cost you

        Loss is the amount you lose when you sell something for less than it cost you

To find the selling price

Find the Profit and add it on to the cost price

Find the Loss and take it away from the cost price

Cost Price = €300;  Profit 20% =  1/5  of €300 = 300 divided by 5 = €60 & add it on:

Selling price = Cost Price €300 + Profit €60 =  €360

 

8

Find the Cost Price: Cost price is the starting amount- ALWAYS 100%

Selling Price– If you sell an item at 20% profit that means the price includes

100% of the cost price + 20% profit = Selling Price 120%

Selling Price = €600      Profit = 20%  = 1/5     Cost Price = ????

Cost Price = 100% or 5/5

Plus Profit of 20% or 1/5

Selling Price = 100% Cost Price plus 20% Profit 5/5 + 1/5 = 6/5

Cost Price – Divide Selling Price by the Top , Multiply by the Bottom = 

600 /6 = 100 x 5 = €500

 

 

If the Selling Price made a Loss the Loss is taken away

Selling Price = €80     Loss = 33.33% = 1/3    Cost Price = ???

Cost Price = 100 %   = 3/3

Minus  1/3 Loss = Selling Price = €80 = 2/3

Cost Price=  Divide Selling Price by the top , Multiply by the bottom=

€80 / 2 = €40 x 3 = €120 

 

Page 141

Answers to page 141…..

Use these to help you figure out where you went wrong. If you get one wrong try another sum or two and check if you got those right.